iPhone 6s ve Apple A9'un yeni teknik detayları ortaya çıktı

iPhone 6s ve Apple A9'un yeni teknik detayları ortaya çıktı

Merakla beklenen iPhone 6s incelemesini yayımlayan Anandtech.com, cihazın donanımsal yapısı hakkında önemli detaylar paylaştı. Bu yazımızda 6s ve 6s Plus telefonlarının altı çekirdekli GPU, Twister adlı Apple tasarımı özel işlemci, LPDDR4 bellek ve özel kontrolcüsüyle telefonlara eşlik eden NAND flaş belleğin şaşırtıcı performansına değineceğiz.

Apple A9

Dokuzuncu nesil Apple telefonları piyasaya sürüldükten kısa süre sonra ortaya çıkan bir detay, firmanın A9 çipinin üretimi için iki farklı isimle çalıştığını ortaya çıkardı. Her ikisi de FinFET 3D transistör tasarımını kullanan Samsung ve TSMC, 14 nm ile 16 nm'lik üretim süreci teknolojileriyle adeta iki farklı çip üretiyordu. Zar alanında %9'luk bir farka neden olan çift tedarikçili A9 planlaması, Apple için çipset tasarım masraflarının da ikiye katlanması anlamına geliyor.

Enerji tüketimi hususunda tartışmalara neden olan iki farklı Apple A9 çipi, nihayetinde profesyonel isimlerden gelen açıklamalar sayesinde birbirlerinden farksız olduklarını tüketicilere kanıtlayabildi. Anandtech'in de teyit etmesiyle ne 96 mm2'lik Samsung üretimi A9'un ne de 104,5 mm2 TSMC etiketli A9'un performans/pil ömrü avantajına sahip olmadığını kesin bir şekilde söyleyebiliriz.



İki A9 sürümü arasındaki tek büyük fark kullanım oranı gibi görünüyor. Zira CPU Identifier uygulamasının geliştiricisi, cihazların yüzde 60'ından fazlasında Samsung çipinin kullanıldığını ifade ediyor. 250 binden fazla iPhone 6s ve 6s Plus'ı kapsayan bu istatistik, tedarik zincirinden gelen iki firmanın üretim oranları hakkındaki raporları da doğruluyor.

1,85 GHz 64-bit Twister İşlemci

bir 'S' güncellemesiyle birlikte gelen A9, dış dizaynın değişmediği bir iPhone ürününde iç donanımda maksimum gelişmeyi sağlayabilmek üzere tasarlanmış. Yeni transistör tasarımı sayesinde enerji tüketimini yüksek frekanslarda istediği seviyede tutabilen Apple, Twister adını verdiği dördüncü nesil 64-bit ARMv8 tabanlı özel işlemcisinde 1,85 GHz'ye kadar çıkmış. Geçen yılki Typhoon işlemcisinin önceki yıl Cyclone'ye kıyasla yaşadığı değişimden daha fazlasıyla tüketicilerin karşısına çıkan Twister, çift çekirdekli yapısına rağmen halihazırda piyasanın en yüksek işlem performansı değerlerine ulaşmayı başarıyor.

Altı çekirdekli PowerVR GT7600

GPU kanadında her zaman mobil sektörün lideri olmayı başaran Cupertino merkezli teknoloji devi, IMG ile sıkı ilişkileri sayesinde geçen yıl duyurusu yapılan Series 7XT mimarili PowerVR GT7600'ü yeni telefonlarına entegre etmeyi başarmış. Altı çekirdekli bir yapı benimseyen GPU'nun iPhone 6s'ye Mali-T760 ve Adreno 430 karşısında ezici bir üstünlük sağladığını söylemek gerekiyor.

LPDDR4 RAM ve SSD seviyesinde NAND flaş bellek

L2 ve L3 ön bellek kapasitesi artan A9, ön bellek gecikmesi konusunda Apple A8'in %30-40 civarında önüne geçiyor. Yongaset içerisinde diğer bir bellek yeniliği ise, 2 GB kapasiteli LPDDR4-3200MHz. Bellek bant genişliğini %80'e varan artışlarla üst segment Android telefonlarla aynı seviyeye taşıyan RAM değişimi kuşkusuz işlem performansına da yansıyor.

iPhone 6s'nin belki de en mühim yeniliği, özel kontrolcülü PCI-E/NVM Express arayüzlü NAND flaş belleği. Mobil bir cihazın baskılı devre kartında tam performans sağlayamasa da Samsung'un Galaxy S6 ile kullanmaya başladığı UFS 2.0 standardını gölgede bırakan NVM Express arayüzlü PCI-E bellekler, 209 MB/sn sıralı okuma hızına sahip Galaxy S6 ve diğer üst seviye Samsung telefonlarına karşılık Apple yeni telefonlarıyla 400 MB/sn okuma hızını aşmayı başarıyor.

Okumada 400, yazmada 160 MB/saniye değerlerini gören iPhone 6s ve iPhone 6s Plus, kuşkusuz günümüzde dizüstü bilgisayar standartlarına en yakın donanımsal performansı mobil dünyayla buluşturuyor. iPhone tarihinde dönüm noktası olacak yenilikleri bünyesinde barındıran telefonların Samsung ile donanımda rekabet ediyor olması tüketiciler için sevindirici. Bakalım Koreli üreticinin 2016 başında duyuracağı Galaxy S7 ile mobil endüstriye ne gibi donanım teknolojileri armağan edilecek.



Eklenme tarihi: 3.11.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler