Samsung, iPhone 6s'ye güç verecek Apple A9 için üretime başladı

Samsung, iPhone 6s'ye güç verecek Apple A9 için üretime başladı

Bir süre önce Samsung'un yarı iletken çip faaliyetlerinden sorumlu genel müdürü, yeni nesil 14 nm FinFET teknolojisini kullanarak müşterileri için üretime başladıklarını müjdelemişti. Koreli yönetici açıklamasında bu müşterinin kim olduğunu söylemese de, ülkenin saygın haber kaynaklarından biri detayları ortaya çıkardı. ETNews, Samsung'un Apple için 14 nm üretim süreciyle çalışmalara başladığını bildirdi.

iPhone 6 ile iPhone 6 Plus telefonlarına eşlik eden A8 ve iPad Air 2'deki A8X yongalarında tedariğin çoğunluğunu TSMC'ye kaptıran Samsung, bu yıl yarı iletken üretiminde sıkıntılı günler yaşadı. Ancak Apple A9 tedariği için erkenden önemli iş ortağıyla masaya oturan Güney Koreli üretici, önceki yıllarda rakipsizliğinin verdiği avantajla artan çip ücretlerinde ciddi bir indirim gerçekleştirmiş ve yeniden Amerikalı müşterisinin tedarik zincirinde ilk sıraya oturmuştu. A9 için yeni 14 nm FinFET transistör tasarımını kullanacağı ifade edilen Samsung, bu yöntemle zar alanında yüzde 50 azalma ve benzer düzeyde enerji tasarrufunu mümkün kılıyor. Üstelik daha küçük yapıda ve daha az enerji tüketen FinFET transistörlü yarı iletken ürün, %50'nin üzerinde performans kazanımını da mümkün kılıyor.

Apple A9, güç vereceği iPhone 6s akıllı telefonuna yalnızca değişen üretim süreciyle katkıda bulunmayacak. Apple tarafından tasarlanan 64-bit Cyclone işlemci mimarisinin üçüncü nesil versiyonuyla karşımıza çıkacak olan A9, ARMv8 mimarisinin pazara yayılması hasebiyle çok daha yüksek işlem performansı değerleri sunmak zorunda. GPU bölümünde ise, Imagination Technologies'in Rogue7 mimarili PowerVR Series7XT serisi bir modelini bulmamız işten bile değil.

Samsung ve Apple arasındaki krizden sonra oluşan çip siparişi iptalleri, firmanın Austin, Teksas'taki üretim tesislerini bayağı kötü etkilemişti. AMD, Qualcomm gibi yeni müşterilerle anlaşmak için yol arayan Samsung'un üretimini devraldığı Apple A9, 14 nm FinFET ile üretim yapabilme kabiliyetine sahip olan işte bu fabrikada imal edilecek. Apple'nin güvenlik önlemleri sebebiyle çip üretimini vatan toprakları içerisinde tutmayı amaçladığı tahmin ediliyor. Sızıntıları önlemeye çalışan Kaliforniyalı üretinin sonraki iPhone modelinden yeni haberler için bizi takip edin.



Eklenme tarihi: 12.12.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler