Android'li cihazlardaki yavaşlama sorunu TRIM desteğiyle tarih oluyor

Android'li cihazlardaki yavaşlama sorunu TRIM desteğiyle tarih oluyor


Zamanla arayüzde yavaşlama, performans kaybı gibi durumlar Android işletim sisteminin en büyük sorunları arasında yer alıyor. Android 4.3 Jelly Bean sürümüne yeni bir yazılımsal fonksiyon entegre eden Google, nihayet kullanıcıların bu yöndeki şikayetlerini kökten bitirecek bir çözüm için kolları sıvadı. Açık kaynak kodlu platformun sistemine fstrim isimli yeni bir araç yerleştiren internet şirketi artık Android'li aygıtların kullanıma bağlı olarak bir süre sonra yavaşlaması ve hatta bazı durumlarda kullanılmaz hale gelmesine engel olabilecek.

NAND flaş bellekli SSD depolama birimlerinin bilgisayar endüstrisinde yaygınlaşmasıyla birlikte yazılım devleri tarafından işletim sistemlerine eklenen TRIM, aslında bellek kontrolcülerini ilgilendiren bir komutun adıdır. NAND hafızalarda kullanıcı tarafından silinen veriler, kontrolcü tarafından takip edilmeye devam eder. Yeni veriler eklenip silindikçe bellek kontrolcüsünün takip ettiği veri blokları, mekanizma üzerinde karmaşık bir iş yükü oluşturur ve bir süre sonra bu durum bellek performansını büyük ölçüde düşürür. Sonuç olarak; cihaz sahibi, normal bir kullanım sürecinden sonra aygıtının ilk günkü performansından çok uzak olduğunu gözlemlemeye başlar.

TRIM komutu yürütüldüğünde, NAND kontrolcüsüne gerçekte silinmiş; fakat takip etmeye devam ettiği veri bloklarını kontrol etmeyi bırakması talimatı verilir. Böylece hafızayı idare eden kontrolcü, silinmiş verileri varsaymaktan vazgeçerek asıl yapması gereken işlemleri tam performansla yerine getirmeye başlar.

Diğer mobil aygıtlarda olduğu gibi Android'li aygıtlar da NAND hafızaya sahiptir. Silinen verileri takip etmekle meşgul olan bellek kontrolcüsü nedeniyle en güçlü Android cihazlar dahi zamanla performans kaybı yaşar. Fakat bu düzeni bozmaya karar veren Google, Android 4.3 ile resmen ekosistemine TRIM desteği kazandırmış oldu. Bu versiyona sahip cihazlar, uygun şartlar sağlandığında neredeyse her gün TRIM komutunu arkaplanda yürütüp hafıza kontrolcüsünü silinmiş verileri takip etmekten kurtaracak.

Linux kerneline 2008'de, Microsoft'ın Windows platformuna Windows 7 ile 2009'da, Apple'nin Mac işletim sistemine ise OSX 10.6.8 ile 2011'de dahil edilen TRIM komutu desteği, 2013'te 1 milyar cihazlı Android platformuna da ulaşmış oldu. Android 4.3 ve üstü sürümlere sahip aygıtların faydalanabileceği TRIM sisteminin şimdiden Nexus 7 (2012) gibi bazı aletlerde etkisini göstermeye başladığı rapor ediliyor.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 5.08.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler