Android M duyuruldu: USB Type-C, parmak izi okuyucu desteği, Doze Mode

Android M duyuruldu: USB Type-C, parmak izi okuyucu desteği, Doze Mode

Bugün San Francisco'da binlerce davetlisi için kapılarını açan Google I/O 2015 konferansı, tahmin edildiği gibi açılış konuşmasında yeni Android sürümünün tanıtımıyla başladı. Şimdilik Android M olarak adlandırılan yeni mobil platform yükseltmesi, beraberinde yeni nesil donanım desteği ve güncel Google servislerini getiriyor.



USB Type-C portu ve Doze Mode

İlk kez Çinli LeTV medya şirketine ait cihazlarda kullanılarak telefon endüstrisine giriş yapan yeni nesil USB konnektörü USB Type-C, Android M sürümüyle birlikte resmen yazılımsal desteğe kavuşmuş olacak. Lollipop versiyonundaki 64-bit desteğinden sonraki en büyük donanım optimizasyonunun bu yeni veriyolu için gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

USB Power Delivery 2.0 desteğini de arkasına alarak şarj süresinde ortalamadan 3-5 kat daha hızlı tam şarja ulaşabilme, iki telefon ya da tableti birbirine bağlayarak veri veyahut enerji alışverişi sağlama gibi işlevlere imkan tanıyan USB Type-C, çift taraflı bağlama imkanı sayesinde mobil cihaz kullanıcılarının en büyük kablo bağlama derdine son vermiş olacak.

Öte yandan ultra düşük güç tüketim modunu Doze Mode olarak yeniden isimlendiren Google, bir Android M cihazının uzun süre kullanılmaması halinde devreye giren bu mod sayesinde iki kata kadar bekleme süresi vaat ediyor.



Android M'nin en büyük yeniliklerinden diğer ise, kullanıcıya tam kontrol verecek olan yeni uygulama izinleri servisi. Artık cihaz sahibi yüklediği uygulamaya tüm izinleri yükleme sırasında peşinen vermeyip gerektiğinde iznin kendisinden talep edilebilmesini sağlayacak. Gereksiz izin istekleri ve uygulama güncellemeleri sonrası artan ek istekleri reddedebilecek olan kullanıcı, böylece uygulamalar hususunda mobil cihaz güvenliğinden tek sorumlu merci haline gelecek.



USB Type-C ile birlikte yeni eklenen API'lar sayesinde parmak izi okuyucu desteği de kazanan Android M, tek dokunuşla kilit açma, Play Store gibi servislerde ödeme için kimlik bilgisi olarak parmağını okutma ve daha birçok kullanım kolaylığına evrensel parmak izi okuyucu desteği sayesinde erişim sağlayacak. Google Wallet hizmetinin yerini alacak olan Android Pay ile de uyum sağlayan parmak izi okuyucuya yeni Android'lerde daha sık rastlayacağımız kesin.

Android M güncellemesinin diğer yenilikleri arasında dokunulan linkin hangi uygulamada açılacağına otomatik karar vererek uygulama seçim ekranıyla vakit kaybetmeden işlem gerçekleştirme, özel Chrome sekmeleri sayesinde uygulamalardaki linklerin özel birer Chrome sekmesi olarak uygulama içerisinde görüntülenmesi, kullanıcının bulunduğu arayüz sekmesini tanıyarak daha akıllı cevaplar verebilen Google Now ve Youtube, Haritalar servislerine tam çevrimdışı kullanım desteği gibi müjdeli haberler yer alıyor.

Bugün Nexus cihazları için geliştirici ön inceleme sürümü indirmeye sunulacak olan Android M işletim sistemi versiyonu 2015 üçüncü çeyreğinde Nexus ve diğer cihazlar için dağıtıma hazır hale gelecek. Bu zaman dilimini göz önünde bulundurarak sonbahar dönemi için hazırlanan üst düzey Android telefon ve tabletlerin USB Type-C portu ve Android M yazılımıyla tüketicilerin karşısına geçeceğini söylemek mümkün. Daha fazla detay için bizi takip etmeye devam edin.



Eklenme tarihi: 28.05.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler