Android 4.4 KitKat ile uygulamalar iki kata kadar daha hızlı çalışacak

Android 4.4 KitKat ile uygulamalar iki kata kadar daha hızlı çalışacak

Açık kaynak kodlu Android platformu, sisteme entegre Java tabanlı Dalvik sanal makinesi aracılığıyla uygulamaların çalıştırılmasını sağlıyor. Bu yöntem, Android 2.2 Froyo ile eşzamanlı derleyiciye dönüşmüş olsa da uygulamaların çalıştırılabilmesi için sanal makine ve kod yorumlamaya ihtiyaç duyulması nedeniyle halen istenilen tepki süresine ulaşılabilmiş değil. Android'li aygıtlardaki bu sorunu kökten çözmek isteyen Google, kendi geliştirdiği yeni runtime ile işlemlerin gerçekleştirilme süresini ciddi şekilde azaltacak.

Android 4.4 KitKat ile birlikte ART adındaki yeni sistem aracını gün yüzüne çıkartan Google, iki yıldır üzerinde çalıştığı bu sistem parçası ile ekosistemde büyük bir değişime imza atacak. Dalvik'in aksine uygulmaları cihaza ilk yüklenirken donanım tarafından işlenebilecek programlama diline dönüştüren ART, böylece herhangi bir sanal makine ve sonradan kod yorumlama sistemine ihtiyaç duymadan uygulamaları çalıştırabilecek. Uygulamaların hafızada %10-20 kadar daha fazla yer işgal etmesine neden olacak bu sistemden şimdilik sadece resmi güncelleme alan modeller faydalanabiliyor.

Geliştirici ayarlarından runtime değiştirme seçeneğine tıklayarak ART'ye geçiş yapan kullanıcılar, cihazlarını yeniden başlatarak bu çok daha yüksek performans sağlayan runtime'ye geçiş yapabilirler. Henüz resmen Dalvik'in yerini almamış olan ART'nin ne zaman final sürümüne ulaşıp Android platformunun hakim runtime aracı haline geleceği bilinmiyor. Ancak böylesine önemli bir yeniliği yapısında ihtiva eden KitKat sonrası işletim sisteminin daha hızlı ve stabil bir kullanım deneyimi sunacağından şüphemiz yok.



Eklenme tarihi: 7.11.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler