Akıllı telefon piyasasında son durum: Samsung ve Apple pazar payı kaybetti, Çinli üreticiler yükselişte

Akıllı telefon piyasasında son durum: Samsung ve Apple pazar payı kaybetti, Çinli üreticiler yükselişte


Akıllı telefon üreticileri, 2013 ikinci çeyreğine ait mali raporlarını yayımladı ve gelir duyurularının akabinde endüstrinin önde gelen analiz firmaları piyasanın son durumuna ilişkin istatistiklerini basına servis etti. Geçen yıla kıyasla %52 büyüyerek üç ayda 238 milyon cihaz sevkiyatı gerçekleştirilen pazarda, sektörün genel büyümesine ayak uyduramayan isimler pazar payı kaybederken; bütçe dostu sınıfından üst seviyeye açılan bazı uzak doğulu üreticiler %100'ün üzerinde bir büyüme kaydetti.

2012'nin ilk çeyreğinden bu yana liderliği kimseye bırakmayan Samsung, yıl bazında %43 büyüme ve 72.4 milyon telefon satışıyla en üstte yer almaya devam etse de pazar payında birkaç puanlık kayıp yaşayarak %30.4'e geriledi. Güney Koreli üreticinin en büyük rakibi Apple ise; satışlarda yalnızca %20 artışla 31.2 milyona ulaşabildi. Pazar payı son üç yılın en düşük seviyesine gerileyen iPhone serisinin üreticisi, halihazırda piyasanın %13.1'ini elinde bulunduruyor.

Üçüncülük koltuğundaki LG, %109'luk büyümeyle akıllı telefon satışlarını 12.1 milyona çıkardı. Güney Koreli firma, kendisi için rekor niteliğindeki bu artışla yılın ilk yarısını %5.1'lik pazar payıyla kapattı. Son çeyrekte Huawei'nin yerine dördüncülüğe bir diğer Çinli üretici Lenovo yerleşti. %130 artışla pazarın en hızlı büyüyen ismi olarak gösterilen elektronik devi, 11.3 milyon telefon sattı ve %4.7 pay elde edip LG'yi yakın takibe aldı. Beşinci sıradaki ZTE ise; 10.1 milyon akıllı telefon satışı gerçekleştirdi.

Sektörün eski büyük oyuncularından Nokia ve BlackBerry, 10 milyonun altında sevkiyat gerçekleştirerek sıralamaya dahil olamadı. Yeni işletim sistemleriyle pazarda varlık göstermeye çalışan firmalardan Finlandiyalı Nokia, 7.4 milyon Lumia sattığını açıklamıştı.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 26.07.2013
Kaynak: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS24239313

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler