ABD, Çin'in çip endüstrisindeki ilerleyişinden rahatsız

ABD, Çin'in çip endüstrisindeki ilerleyişinden rahatsız

Giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük ehemmiyete sahip olan yarı iletken çipler, devletler arasındaki rekabet unsurlarından birine dönüştü. Geçen hafta ABD hükümetinden bir yetkili, Çin'in yürüttüğü yatırım politikalarını bahane ederek ülkenin çip endüstrisindeki ilerleyişinden rahatsızlık duyduklarını resmen doğruladı.

Ekosistemler arasındaki sınırların her geçen gün belirsizleştiği teknoloji dünyasının yeni düzenini sağlamada yarı iletken çip tasarımcılarına büyük iş düşüyor. Pazarda hakimiyet oluşturmak isteyen isimler devasa yatırımlarla çip endüstrisini şekillendirmeye çalışıyor. Teknoloji gündemi daha çok Amerikalı Qualcomm'un 47 milyar dolarlık NXP, Japon SoftBank'ın ise 32 milyar dolarlık ARM satın alımını konuşsa da arka planda teknoloji devlerini çok daha büyük bir rakip bekliyor; Çin.

Çip üretiminde Tayvanlı TSMC'nin kurulmasına vesile olarak sektörün en büyük üreticilerinden birini ortaya çıkaran Çin hükümeti, 2014 yılında yeni hedefinin çip tasarlamak olduğunu ilan etmişti. Ülkedeki yarı iletken çip tasarlayacak şirketler için 150 milyar dolarlık yatırım bütçesi oluşturan Çin'in ilk büyük hamlesi, bilişim alanında en güçlü üniversitelerden Tsinghua Üniversitesi bünyesindeki şirketleri Unisplendour adlı tek holdingde bir araya getirerek bu holding için yarı iletken çip tasarlama, OLED ekran üretim teknolojisi geliştirme gibi büyük hedefler seçmek olmuştu.

Unisplendour, ilk etapta Çin'de faaliyet gösteren Spreadtrum ve RDA gibi isimleri bünyesine katmış ve hükümetin yatırım bütçesinden istifade ederek Western Digital'den %15 hisse satın alacağını duyurmuştu. Daha önce Micron için de benzer bir yatırıma niyetlenen holdingin girişimleri ABD hükümeti tarafından engellenmişti. Yapılan son açıklamanın iki ülke arasındaki yarı iletken çip rekabetini kızıştıracağı kesin.

Uzun süredir teknoloji dünyasının birçok alanında haksız rekabet ortamı oluşturarak hakimiyetini sürdürmeye çalışan ABD, daha önce akıllı telefon sektöründe de benzer müdahalelere imza atmıştı. Çinli üreticilerin batıdaki yükselişinden endişe ederek casusluk iddiasıyla Huawei, ZTE gibi firmaların Amerika ve Avrupa'dan çekilerek büyük kayıp yaşamasına sebep olmuştu.



Eklenme tarihi: 7.11.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler