2017 yılında AMOLED ekran tedariğinde ciddi sıkıntı yaşanacak

2017 yılında AMOLED ekran tedariğinde ciddi sıkıntı yaşanacak

Üretim maliyetinin düşmesiyle son birkaç yılda her fiyat seviyesinden akıllı telefonda kendini göstermeye başlayan AMOLED ekranları yeni yılda büyük sıkıntılar bekliyor. TrendMicro'nun temelini oluşturduğu ve sektörün ileri gelen diğer firmaları tarafından da rapor edilen yeni bir analize göre, 2017 yılında AMOLED panel tedariğinde ciddi sorunlar yaşanacak. Bunun en büyük sebebi ise; Apple.

İlk kez 2008 yılında mobil cihazlarda kullanılmaya başlayan AMOLED ekranlar, sekiz yıllık serüveni boyunca Samsung hakimiyetinde devasa bir sektör haline geldi. 2016'da akıllı telefonların %22'sine nüfuz etmeyi başaran organik LED panellerin üç yıl içerisinde neredeyse her iki telefondan birinde kullanılması bekleniyor. Ancak panel tedariği büyüme ivmesine ayak uydurmakta epeyi zorlanıyor.

Gelecek yıl onuncu nesil iPhone ile OLED ekrana geçiş yapacağı neredeyse kesinleşen Apple, analistlere göre sektörde tedarik sıkıntısının yaşanmasına yol açacak. On milyonlarca panel alımı gerçekleştirecek olan teknoloji devinin en büyük tedarikçisi tabi ki Samsung Display olacak. Aynı zamanda Çinli telefon üreticilerinin de bir numaralı OLED panel üreticisi konumundaki Samsung, 2017'de belki de birçok firmayı LG Display ve henüz üretim faaliyetlerine başlayan yerli AMOLED üreticilerine kaptıracak.

Şimdiden bazı Çinli telefon üreticilerinin 2017 model OLED cihaz planlarında LCD'ye geri dönüş yapacağı konuşulmaya başladı. Hızlı davranan Japan Display, OLED için yaklaşan tedarik sıkıntısı sayesinde Çin'den yeni siparişler aldığını açıkladı bile. Ancak Japon üreticinin paylaştığı analizin aksine LCD'den OLED'e olan hızlı yönelişin dönemsel bir sıkıntıyla tersine dönmesi beklenmiyor.

Pazarda bir kez daha dengeleri değiştirecek olan Apple, birinci nesil OLED telefonlarında şuan için alternatifsiz olan Samsung ile anlaşmış ve birkaç milyar dolarlık ortak yatırım anlaşmasına imza atmıştı. Bu yüzden Samsung'un en azından birkaç nesil boyunca iPhone için OLED ekran tedarik edeceği kesin. Öte yandan Apple'nin bu süreçte Foxconn/Sharp ile kendi OLED üretim operasyonunu hayata geçirmek için çalışacağı tahmin ediliyor.



Eklenme tarihi: 11.11.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler