Sony Ericsson 1 numara olabilir - Dosyalar

Sony Ericsson 1 numara olabilir
Sony EricssonC903

Sony Ericsson hem Türkiye pazarında hem de Dünya pazarında beklenen değerlerde satış yapamıyor. 2008 sonunda Türkiye’de ve Dünya’da yeniden yapılanma sürecine giren Sony Ericsson’da global krizin etkisi ile herhangi bir gelişme gözlemlenmedi.Ahmet Selman Özdemir Arkasında çok güçlü bir teknoloji bulunan markanın ürettiği modeller, diğer markaların modellerinden üst seviyelerde olmamasına karşın problemin yanlış tespit edilmesi, sorunun çözümüne yönelik üretilen yolların boşa çıkmasına neden oluyor.

Sony Ericsson’un Türkiye’deki problemleri
  • Sony Ericsson modellerinin 2. el gücünün düşük olması
  • Reklam ve tanıtım faaliyetlerinin yetersizliği
  • Telefon modellerinin piyasada kalma süreleri
  • Yeni modellerde Türkiye’yi es geçme
  • Sony ve Ericsson markalarından kalan ön yargı
Sony Ericsson modellerinin 2. el gücünün düşük olması
Türk kullanıcısını iyi tanımlamak gerekli. Ülkemizde cep telefonu kullanım süresi oldukça kısa. Çoğu kişi aldığı cep telefonunu bir sene içerisinde yeniliyor. Bu yüzden kısa süreli cep telefonu kullanan kişiler, aldıkları telefonların 2. elde yüksek değere sahip olmasını da istiyor. Bu konuda en avantajlı marka Nokia. Nokia’nın tüm modelleri 2. elde yüksek değerde alıcı bulabiliyor. 2. elde değer yükseltmek isteyen bir markanın izlemesi gereken yolda örnek alabileceği en doğru örnek Samsung’dur. Ayrıca Sony Ericsson ile ilgili diğer problemlerin düzeltilmesi ile birlikte markanın gücü artacak ve 2. elde değer kazanacaktır.

Sony Ericsson R300
Reklam ve tanıtım faaliyetlerinin yetersizliği
Reklam konusunda Sony Ericsson Türkiye için bir bütçe ayrılmadığını düşünüyorum. Pazarda birinci sırada olsanız da, sonuncu olsanız da sürekli olarak reklam yapmalısınız. Nokia pazarın lideri olmasına karşın, televizyonlarda, gazetelerde, dergilerde, radyolarda ve internet sitelerinde reklamlarını görmek mümkün. Çeşitli etkinlik sponsorlukları ile de tanıtım faaliyetlerini zenginleştiriyor. Samsung ve LG daha önce reklam konusunda zayıf iken son yıllarda ürünlerinin tanıtımlarında televizyon, gazete ve internet sitelerine çok önem veriyorlar. Tanıtım yapılmadan satış hedefleri yakalanamaz. Sony Ericsson’un taban kullanıcısı çok az. Bu taban kullanıcısı ile yeni kullanıcıları yönlendirmek yetersiz kalıyor.

Yeni modellerde Türkiye’yi es geçme
Sony Ericsson’un bir çok modeli için üretimin erken durdurulduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ülkemize tüm modeller getirilmiyor. Türkiye kullanıcısı dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Teknolojiyi çabuk eskiten yapıya sahip Türk kullanıcısı için, cep telefonu pazarına sürekli yenilenen modelleri sürmek gereklidir. Şu anki pazar özelliklerinde küçük değişiklikler olan farklı tasarımda çok model sürmeyi gerektiriyor. Apple’ın iPhone 3G modeline, LG’nin KP500 ve Prada modeline, Nokia’nın 5800 XpressMusic modeline, Samsung’un i900 Omnia, S8300 ve M8800 modeline karşılık Sony Ericsson’un Türkiye’de satılan bir model karşılığı yoktur. Bu modele karşılık Xperia X1 gösteriliyordu fakat bu model Türkiye’ye getirilmedi. Bu durum mevcut Sony Ericsson kullanıcılarından bu tür telefonlara ihtiyaç duyanların başka markalara kaymasına neden oldu.

Sony ve Ericsson markalarından kalan ön yargı
Daha önce sadece Sony markalı veya sadece Ericsson markalı telefon kullanıcılarından kalan ön yargının etkisini Sony Ericsson markası görmektedir. Ericsson SGH modellerindeki anten uzunluğu eski cep telefonu kullanıcıları tarafından her zaman hatırlanmaktadır. Sony markasındaki tasarım bozukluğu da Sony kullanıcılarının aklındadır.

Sony Ericsson W995
Tanıtımda nelere önem verilmeli?
Sony Ericsson cep telefonlarının en büyük özellikleri Sony markasının kendi markaları olan Cyber-shot ve Walkman’dan gelmektedir. Yapılacak tanıtımlarda bu markalara ait teknolojilerden bahsedilmelidir. Örnek olarak titreterek müzik değiştirme özelliğini, el teması olmadan çağrı cevaplama özelliğini ilk önce Sony Ericsson’da gördük. Aynı zaman da cep telefonunu radyo vericisi olarak kullanıldığı teknolojide Sony Ericsson ile geldi. FM vericisi özelliğini sağlayan W980 modeli ülkemize gelmedi. Kamera telefonlarında Yüz tanıma teknolojisi, gülücük yakalama modu gibi özellikler de Sony Ericsson ile gelmiştir.

Tasarım konusunda da çok önde
Avrupa’da yayınlanan reklamlarda bu tür özellikler kullanıcılara etkili reklamlarla tanıtılıyor. Tasarım konusunda da Sony Ericsson tüm diğer markaların çok ötesinde. Özellikle Z ve T serisi cep telefonları harika şekillerde karşımıza çıkıyor. Yıllar öncesinden üretimi durdurulan Z610i modelini hâlâ arayan bir çok kişi bulabilirsiniz. Z610 modeli ile benzer özellikteki Z750i modeli ve bu iki telefonun devamı niteliğindeki T707i modeli ülkemize getirilmeyecektir. Bu durum yine Sony Ericsson açısından kullanıcı kaybına sebep olmaktadır.

SAR değerleri yüksek modeller
(Specific Absorption Rate) Elektromanyetik enerjinin vücut tarafından soğurulma(emilme) hızıdır. Birimi Wat/kg dır. İnsan vücudu yüksek frekans alanlarına duyarlıdır. Vücut tarafından yutulan bu enerji ısıya dönüşür. Isı içerde oluştuğu için derimiz tarafından algılanmaz. Bu yüzden vücut sıcaklığı kontrol sistemi etkilenir. Bu nedenle, SAR değeri yüksek cihazların vücutta yaratacağı etki de yüksek olacaktır.

Uygun değerler
AB Konseyi tarafından tavsiye edilen azami SAR limiti 2.0W / Kg'dır. Meslekleri dolayısıyla bu enerjiye maruz kalanlar için uygun değer 0.4 W / kg, cep telefonu veya diğer elektronik aletleri kullananlar için ise uygun değer 0.08 W / kg olmalıdır.

Yeniden yapılanma gerekli
Öncelikle doğru ürün seçimleri yapılarak Türkiye’ye daha uygun cep telefonları getirilmelidir. Daha sonra bu telefonların tanıtımları yapılmalı ve kullanıcıya ulaşılmalıdır. Piyasa kontrol edilerek beğenilen modellere ayrı ilgi gösterilmelidir. Piyasaya süreceğiniz modelleri asker gibi düşünmeniz gerekiyor. Askerlerinizin özelliklerine bakarak diğer markaların askerleri ile savaşıp savaşamayacaklarını anlayabilirisiniz. Sony Ericsson’un yeniden bir yapılanmaya ihtiyacı var.

Mobiletişim | Ahmet Selman Özdemir ()

Dosyalar sayfasına dönmek için tıklayınız