Cep telefonu ile konum tespiti - Dosyalar

Cep telefonu ile konum tespiti
Cep telefonu ile konum tespiti

Cep telefonu kullanılarak iki türlü konum tespiti yapılabilir. Bunlardan biri şebeke istasyonlarında bulunan uzaklık hesaplayıcılar ile diğeri ise bazı cep telefonlarında bulunan GPS donanımı ile sağlanır. GPS vericileri ile yapılan konum tespiti noktasal olarak konum tespiti yapmaya imkan sağlamaktadır. GPS kullanılarak yapılan tespitlerde hata payı 1 metre iken, şebeke ile yapılan tespitlerde hata payı kilometrelerce olabilir.
Şebeke türleri ve özellikleri
Ahmet Selman Özdemir17.04.2009 tarihi itibarı ile ülkemizde yaklaşık 36.000 adet baz istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonlar arazi şartları ve nüfus yoğunluğuna göre değişik özelliklere sahiptir. Şehir içinde kullanılan baz istasyonları dar menzilli, çevresel veya belli bir yöne doğru yönlendirilmiş olabilir. Şehir dışında kullanılan baz istasyonlarında ise çevresel etki gösteren ve azami 35 kilometreyi kapsayan vericiler olabilmektedir. Bunların dışında alışveriş merkezlerinde, zemin altı katları yüksek olan veya güçlü manyetik alan altında bulunan bölgelerde şebeke sinyalini güçlendirmek için vericiler kullanılmaktadır.

GSM şebekesi kullanılarak konum tespiti
Her cep telefonu bekleme konumundayken hizmet aldığı şebekeden sinyal alır. Konum tespiti yapılırken arama yapmanıza gerek yoktur. Telefonun açık olması yeterlidir. Telefon sadece abonesi olduğunuz operatörün vericisinden değil, kapsama alanında bulunan tüm diğer operatörlerin vericilerinden de sinyal alır. Konum tespiti yapılabilmesi için verici istasyonlarda LNU isimli teknolojinin bulunması gerekmektedir. Bu teknoloji sayesinde istasyondan sinyal alan cihazların uzaklığı hesaplanabilir.
Hangi durumlarda daha net bilgiler alınır?
Şebeke üzerinden konum bilgisinin doğruya en yakın değerde alınabilmesi için, kapsama alanında bulunan cep telefonunun birden fazla vericiden sinyal alması gerekmektedir. Bir kullanıcı cep telefonunun şebeke sinyalinin kuvvetine göre vericiye ne kadar uzaklıkta olduğunu tahmin edebilir. LNU teknolojisi de zaten bu şekilde çalışmaktadır. Cep telefonu sinyallerinin hangi vericiye daha yakın olduğunu ölçer ve buna göre bir alan çizer. Bu alanın LNU cihazı tarafından çizilmesi için telefonun bekleme konumunda olması yeterlidir.

Şebeke ile konum bulma servisleri
Operatörler yakın zamanda yaptıkları çalışmalar ile kurumsal abonelerden sonra bireysel abonelere de bu tür hizmetler sunmaya başladı. Avea KimNerede servisi ile izin aldığınız bir Avea abonesinin nerede olduğunu cep telefonunuzdan kısa mesaj göndererek öğrenebiliyorsunuz. Turkcell’in Neredeyim servisi ile de bulunduğunuz yer hakkında bilgi alabiliyorsunuz.

Nerelerde kullanıldı?
Şebeke üzerinden konum belirleme işlemini ilk önce Turkcell Endonezya’da yaşanan tsunami felaketinde kullanmıştı. Tsunamiden sonra bölgede bulunan Türklerin cep telefonlarından aldığı sinyallerin sayısını ölçmüştü. Yakın zamanda da helikopter kazası sonucu kaybettiğimiz 6 kişinin bulunmasında kullanıldı. Kazadan haber alınmasından yaklaşık bir saat sonra Bilgi Teknolojileri Kurumu cep telefonu sinyallerinin alındığı bölgeyi LNU teknolojisi ile tespit etmişti.
GPS ile konum belirleme
GPS ile konum belirlemek oldukça hızlı ve kolaydır. GPS donanımı bulunan bir cep telefonunun dünya üzerindeki yerinin bulunabilmesi için tek bir şart vardır. Cihazın açık bir alanda bulunması gerekir. Bunun sebebi şudur: Dünya çevresinde dönen GPS Konum Uyduları sadece verici olarak tek yönlü çalışmaktadır. Yani uzaydan sürekli olarak dünya yönüne doğru konum bilgisi gönderirler. Cep telefonunuzu kullanarak bulunduğunuz koordinatları görebilmek istiyorsanız, açık alanda bulunup, uzaydan gelen bu sinyalleri cep telefonunuzun almasını sağlamalısınız. GPS uydusundan konum bilgisi alan bir cihazın nerede olduğu istenildiğinde bulunabilir.

Mobiletişim | Ahmet Selman Özdemir ()

Dosyalar sayfasına dönmek için tıklayınız