Apple iOS6 inceleme - Dosyalar

Apple iOS6 inceleme
Apple iOS6 inceleme
Apple yeni cihazı iPhone 5 ile birlikte iOS 6 işletim sistemini de tanıttı. iOS 6 artık indirilmeye hazır. Yazımızda iOS 6’nın bir önceki sürüme göre ne gibi değişiklikler içeriğinden bahsedeceğiz. Kısacası bir çok özellik Türkiye’de ya kullanılamıyor ya da çok sınırlı.
Apple iOS6 inceleme

Haritalar
Apple Haritalar
Apple, Google Haritalar uygulamasını cihazlarından kaldırıp kendi Haritalar uygulamasını sistemine yerleştirdi. Bu uygulama mobil haritalar konusunda Apple’ın ilk deneyimi. 3D harita özelliğine sahip bu uygulama ile sınırlı sayıdaki şehirleri uçakla geziyormuşsunuz gibi dolaşabiliyorsunuz. 3D desteği henüz Türkiye’den bir şehirde yok. Gelmesi için de en az 2-3 yıl beklemek gerekecek. Uygulama Google Haritalarla hemen hemen aynı görselliğe sahip. Sesli yol tarifi özelliği ile Google Haritalar uygulamasından bir üstünlüğü var diyebiliriz. Trafik yoğunluğunuda gösterme özelliği bulunuyor fakat bu özellik de ülkemizde kullanılamıyor.

Kullanılabilirliği sınırlı
Google Haritalarda belirli yerleri ve rotaları kaydedebiliyor ve bu yerlere bilgisayarımızdan Google hesabımıza giriş yaparak görebiliyorduk. Çoğu zaman gideceğimiz yeri bilgisayardan bulup kaydederek telefondan işaretleyip yol tarifi alıyorduk. Bu şimdilik mümkün değil. Ayrıca Apple Haritalar Türkiye için çok sınırlı bir veriye sahip. Zamanla geliştirilse de bizim bunu bekleyecek zamanımız yok. İnternet bağlantısı olmadan çalışmayan Apple Haritalarının Nokia’nın Navigasyon uygulamasının kalitesinde olması için daha çok zaman var. Apple haritalar ile Google Street servisinde olduğu gibi sokakları gezemiyoruz.

Apple Harita Uygulaması artıları - eksileri:
  • 3D Harita görüntüleme (Ülkemizde yok)
  • Sesli Navigasyon (İnternet bağlantısı gerektirir, Nokia’da gerektirmiyor)
  • Yer imleri kaydedebilme (Yer imlerine sadece iPhone ve iPad’den ulaşılabiliyor. Google Maps gibi bir uygulama yok)
  • Trafik yoğunluğu (Ülkemizde yok)
  • Türkiye veritabanı (Sınırlı yer bilgisi)
  • Toplu taşıma araçları bilgisi yok (Google Haritalarda ve Nokia Maps’de var)
  • Sokak görünümleri yok (Google Haritalarda var)
  • Mekan arama yok


Siri
Daha fazla dil desteği
iPhone 4S ile tanıtılan Siri uygulaması da iOS 6 ile daha da geliştirildi. Siri’ye yeni diller eklendi. Bunların arasında Türkçe olmadığını söylemeye gerek yok. Siri ile artık uygulamarı da başlatabiliyorsunuz. Uygulamaları başlatabilmek için vereceğiniz komutları da Siri’nin anladığı dilden vermeniz gerekiyor. Cihazı Türkçe kullanıyorsanız uygulama isimlerini Türkçe söylediğinizde cihaz anlamıyor. Bu sebeple dilimiz Türkçe olduğu için kullanamadığımız Siri’nin bu yeni özelliğini de kullanamıyoruz.

iPad’e Siri güncellemesi
iOS6 ile iPad 3’e de Siri desteği geldi. Güncelleme sonrası Ayarlar menüsünden Siri’yi aktif hale getirebilirsiniz. Siri aslında konum tabanlı çalışmayı öne çıkarmaya çalışıyor. Siri ile cihazınıza en yakındaki bankayı sorabilirsiniz. Arama sonuçları Türkçe çıkıyor. Fakat soruyu Türkçe soramıyorsunuz. Türkiye veritanabı sınırlı olduğundan çıkan sonuçlar da sınırlı, her bankayı göstermiyor.


Yeni Uygulamalar
Passbook
Bu yeni uygulama, yanınızda taşımanız gereken indirim kartları, kuponlar ve biletleri cihazınıza aktararak ihtiyaç duyduğunuzda kullanmanızı sağlıyor. Uygulama biletinizi tarıyor ve hafızasına kaydediyor. Gerektiğinde ise ekranda barkodunu göstererek kullanmanızı sağlıyor. Bu özellik türkiye’de kullanılmamaktadır.

Erişim kısıtlama
Apple’ın cihazların çocuklar tarafından izinsiz kullanılmasını önlemek için geliştirdiği özellik sayesinde Ana ekran butonunu, ekranın bir kısmını veya tamamını kullanıma kapatabiliyorsunuz. Erişilebilirlik ayarlarından ihtiyacınıza uygun olanını seçip uygulayabilirsiniz.


Kamera
Özellikle iPhone 4S ile birlikte Apple, kameraya daha çok önem vermeye başladı. iOS6 ile birlikte iPhone 4S ve iPhone 5 panoramik fotoğraf çekme özelliğine sahip oluyor. Panoramik çekimde dikkat edilmesi gereken nokta 8 MP’lik fotoğrafların birbirleriyle birleştirilip ortaya 28 MP’lik fotoğraflar çıkarabilmesi. Normalde çoğu telefon panoramik moddayken çözünürlük sınırlaması yapar ve yatay çekiminiz arttıkça dikey boyut azalır ve ince uzun bir fotoğraf elde edersiniz.

Rahatsız Etme:
Rahatsız etme özelliğini aktifleştirdiğinizde cihazınız açık olduğu halde gelen çağrılara meşgul tonu gönderiyor ve ekranda sadece cevapsız çağrı bildirimi yayınlıyor. İsterseniz belirli kişilere izin verebiliyor ve diğerlerini engelleyebiliyorsunuz. Bu özelliği gece kullanabilir fakat “ya acil bir şey olurda beni ararlarsa” diye de çekinebilirsiniz. Apple bunu da düşünmüş. Eğer 3 dakika içerisinde bir numaradan 2 çağrı gelirse telefonunuz çalıyor. Bu özelliği bir zaman belirleyerek otomatik olarak devreye girip çıkmasını sağlayabiliyorsunuz.

Gizlilik Ayarları
Gizlilik ayarları menüsünden cihaza yüklediğiniz uygulamaların Rehber, Fotoğraflar gibi kişisel verilerinize erişmesi konusunda izin verip engelleyebiliyorsunuz. Uygulamalar kurulumdan size erişmek istediği verileri sorup onaylatıyor. Onay verdiğiniz bir uygulamanın iznini Gizlilik menüsünden kaldırabiliyorsunuz.

Sessiz mod
Cihazın titreşimini ayarlayabildiğimiz yeni seçenekler ile artık titreşimsiz sessiz mod kullanılabilir oluyor. Titreşimi telefon çaldığında veya sessiz moda olarak ayarlayabilir veya iptal edebilirsiniz.



Fotoğraf yayını
Fotoğraflarınızı iCloud sayesinde diğer Apple cihazlarınızla paylaşabiliyordunuz. Geliştirilen fotoğraf paylaşma özelliği sayesinde istediğiniz fotoğrafları, herkese açık veya sadece seçtiğiniz kişilerle paylaşabiliyorsunuz. Bu özelliği kullanarak albüm de paylaşabilirsiniz. Bu özellik iPhone 3GS dışındaki tüm iOS6 cihazlarında olacak.

iPad Saati
Saat uygulamasının tasarımı değiştirilmiş. iPad cihazlarında yer alan Dünya saatleri aynı zamanda hava durumunu da gösteriyor. Saat uygulamasında Alarm, Kronometre, Dünya saatleri ve geri sayım sayacı bulunuyor.


Diğer Özellikler:

Facebook güncellemesi
Güncelleme içerisinde en beğendiğim özellik diyebilirim. Facebook güncellemesi ile fotoğraf paylaşmak çok kolay bir hale geldi. Ayarlar kısmından bir kereliğine Facebook hesap bilgilerinizi giriniz. Ayrıca arkadaş listenizi ve takviminizi de cihazınızdaki rehberiniz ve takviminiz ile eşleştirebiliyorsunuz. Facebook ve Twitter kısayolları da Bildirim alanında yer alıyor. Bildirim alanını açıp bu tuşlara basarak hemen paylaşıma geçebiliyorsunuz.

Tarayıcı
Tarayıcı üzerinden web sitelerine fotoğraf yükleme özelliği, aynı iCloud hesabı kullanan iki cihaz arasında adresleri paylaşmak için iCloud sekmeleri ve çevrim dışı okuma listesi ile internet bağlantısı gerektirmeden listeye eklediğiniz sayfalar. Bu özellikler iPhone 3GS dışındaki tüm iOS6 cihazlarında olacak. Tam ekran okuma özelliği ile bir web sayfasını alt ve üst çubuklar olmadan görüntüleyebiliyorsunuz.


FaceTime
FaceTime uygulaması hem Wifi üzerinden hem de 3G şebekesi üzerinden bu özelliğe sahip, iPhone, iPad ve iPod cihazlarında görüntülü görüşmeye imkan veriyor.

Telefon
Telefon tuş takımı yeni bir görselliğe sahip. Yeni özellik ise, sizi aradıklarında eğer müsati değilseniz bu kişiye direkt mesaj gönderebilir veya daha sonra aramak için hatırlatıcı kaydedebilirsiniz. Bu iki özelliği de çağrı geldiği anda ekranda çıkan butonlar yardımı ile yapabiliyorsunuz. Neyse ki bu özelliği Türkçe kullanabiliyoruz.

E-Posta
E-posta uygulamasında yapılan güncelleme de önemli kişiler klasörü yer alıyor. Sizin için önemli olan e-postaları daha rahat takip edebilmek için kişilerden önemli olanları bu listeye ekliyorsunuz. Bu kişilerden gelen mailler artık ayrı bir klasörde tutuluyor. E-posta yazarken parmağınızı ekrana dokundurup resim ve video ekleyebiliyorsunuz. Bir diğer özellik ise telefona kurulu her e-posta hesabı için ayrı imza belirleyebiliyorsunuz.

AppStore güncelleştirmesi
AppStore tasarımı yenilendi. Uygulama dizlişleri, arama sonuçları ve uygulama detay sayfalarında farklılıklar yer alıyor.

Alarm sesi
Alarm sesi olarak cihazınızda yüklü bir MP3’ü seçebiliyorsunuz.


Mobiletişim | Ahmet Selman Özdemir ()

Dosyalar sayfasına dönmek için tıklayınız